Doorontwikkeling en uitvoering publieksplan tentoonstelling: HAAR! in mode en kunst

Voor het Centraal Museum voerde ik een publieksplan uit en ontwikkelde het Werkplaatsconcept door in samenwerking met kunstenaar Sara Bomans voor de tentoonstelling HAAR! in mode en kunst.

De Werkplaats is een tijdelijk atelier, verbonden aan een bepaalde tentoonstelling, waar bezoekers welkom zijn zelf iets te maken in het kader van die specifieke expositie.

Het doel van deze vorm van publieksparticipatie is tweeledig. Terwijl het museum op een aantrekkelijke manier haar grenzen verkent en de deuren verder opengooit, krijgt de bezoeker de kans ook ‘met de handen te kijken’. De gedachte is dat zelf tekenen, timmeren of een ontwerp maken tot een ervaring leidt die het tentoongestelde werk in een nieuw perspectief plaatst. Met andere woorden: door in de voetsporen van professionele kunstenaars te treden, krijgt de amateur meer oog voor de ontstaansgeschiedenis van het werk en meer grip op de ambachtelijkheid ervan.

In de tentoonstelling HAAR! in mode en kunst kunnen bezoekers een haartekening maken met eigen haar of haar dat het museum beschikbaar stelt. De werkplaats is geïnspireerd op de haartekeningen van kunstenaar Sara Bomans.

Doordeweeks kan je zelfstandig aan de slag en in de weekenden staan de werkplaatsmedewerkers klaar om je hierbij te helpen. Kunstenares Sara Bomans geeft ook een aantal exclusieve workshops.

Daarnaast konden bezoekers participeren aan het haarkunstwerk van Alix Bizet, binnenkort te zien in het Centraal Museum.

NRC geeft HAAR! vier sterren ☆☆☆☆

Volkskrant: ☆☆☆☆  – Tot nadenken stemmend, maar ook tot bewonderen, gruwelen en grijnzen; HAAR! biedt het hele pakket.”

Elsevier: “Menselijk haar kan heel mooi zijn, maar heeft ook een griezelige kant. Juist die aspecten maken de expositie HAAR! zeer boeiend”

This Bericht was posted in . Bookmark the permalink.

Vragen?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s