Ontwikkeling pubieksbegeleiding volwassenen: Ontplofte Blik – Centraal Museum

Driessens & Verstappen, Wolfgang Flad, William Engelen, Ab van Hanegem, Joris Van de Moortel Het Centraal Museum nodigde de vijf bovenstaande kunstenaars uit om met elkaar kennis te maken, met elkaar te overleggen en op elkaar te reageren. Tevens zijn zij uitgenodigd om voor de expositie “Ontplofte Blik” een nieuw werk te maken. Het doel was om samen met de kunstenaars de tentoonstelling te veroorzaken: een tentoonstelling niet als vooropgesteld concept, maar een tentoonstelling als proces. Zodoende is deze tentoonstelling niet samengesteld op basis van een opvatting over wat kunst is of zou moeten bewerkstelligen; de tentoonstelling is geen bewering.

Voor deze tentoonstelling ontwikkelde ik samen met educator Silke Nijkrake van Pruts Producties een alternatieve manier van rondleiding. Om de bezoeker dan ook geen beweringen in de mond te leggen en geen betekenislaag over de kunstwerken heen te strooien hebben we deze rondleiding getransformeerd tot kijkbegeleiding. De informatieve kant van een rondleiding is in deze kijkbegeleiding ondergeschikt aan beleven, ervaren en het kijkplezier.

Het gaat er vooral om het publiek objectief te laten kijken, het herkenningsplezier, vervolgens wordt nieuwsgierigheid vrij spel gegeven, het ontdekkingsplezier. Samen kijken staat hoog in het vaandel, de deelnemers zijn uitgenodigd voor  een gesprek met de rondleider en met elkaar.

This Bericht was posted in . Bookmark the permalink.