Ontwikkelen publieksbegeleiding tentoonstelling: De Wereld van Utrecht – Centraal Museum

In april 2016 is het vernieuwde Centraal Museum geopend. Na een verbouwing van drie jaar, ging het vernieuwde museum nu in zijn geheel geopend voor het publiek. Onderdeel van het vernieuwde museum is een nieuwe en uitgebreide vaste collectiepresentatie.

Voor het museum ontwikkelde ik het publieksplan met veel aandacht voor publieksparticipatie, interpretatie en educatie. Samen met de conservator Marja Bosma en de projectgroep maakten wij zo een inspirerende laagdrempelige opstelling waarin de bezoeker niet alleen de werken op zichzelf maar juist ook de verbanden en verbindingen tussen de werken en tussen de werken en henzelf kunnen ontdekken.

Alle zintuigen komen aan bod, zo is er bijvoorbeeld muziek op zaal, Romeinse scherven die de bezoeker kan oppakken en voelen evenals een molensteenkraag bij 17e eeuwse portretten. Is er een kijkje in het modedepot middels een video, de mogelijkheid om een tekening achter te laten in het Rietveld archief, verklaren kinderen een modern kunstwerk via audio, is er een hoorspel bij een werk van de Utrechtse Caravaggisten, is Rietveld zelf te beluisteren terwijl de bezoeker te midden van zijn meubelontwerpen zelf een meubel uitprobeert, kunnen bezoekers zelf een van de Visual Thinking Strategies uitproberen, een nieuwe titel verzinnen bij een surrealistisch werk en hun reactie achterlaten op de vraag “Als u één kunstwerk mee zou mogen nemen uit het Centraal Museum, welk werk kiest u dan?”.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

Vragen?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s